DSC_7689.jpg

Ylläksellä pyöräillään kesät talvet

Ylläksellä pyöräillään melkeinpä ympäri vuoden ja kaikissa vuodenajoissa on oma erilainen viehätyksensä, joista jokainen on koettava: lumisten tykkypuiden taika keskitalvella (joulu-helmikuu), keväthankien kimallus maalis-huhtikuussa, kesän vehreys ja ruskan loisto syksyllä. Talvireittikausi alkaa keskimäärin viimeistään joulukuun puolessavälissä, kun lunta on riittävästi reittien rakentamiseen ja loppuu huhtikuun lopulla tai säiden lämmetessä liikaa. Kesäreitit ovat lumesta vapaana ja pyöräiltävissä yleensä juhannukseen mennessä, usein aikaisemminkin kesäkuun alussa. Ensilumi ja jäiset kelit lopettavat kesäreiteillä ajamisen loppusyksystä, ja se aika osuu keskimäärin lokakuun puoleen väliin. Vuosittaiset vaihtelut mahdollisia ja todennäköisiä. 

Maastopyöräily ylläksen kesäreiteillä

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ansiosta, alueelta löytyy paljon retkeilyreittejä, ja kesästä 2017 alkaen, myös maastopyöräily on ollut luvallista merkityillä kesäreiteillä. Merkityillä kesäreiteillä tarkoittaa, että “poronpolut” tulee kansallispuiston puolella jättää poroille.

Eri tasoisia polkuja riittää ajettavaksi pyöreästi noin 200km. Alueen luonto ja maisemat saavat viihtymään reiteillä pidempäänkin ja autiotuvat mahdollistavat maastopyöräilijälle myös yön yli retket kansallispuistoon. Huomioitavaa on, että kaikki retkeilyreitit eivät luonnollisestikaan ole välttämättä kovin pyöräiltäviä. Parhaiten pyöräilyyn soveltuviin reitteihin voi tutustua Ylläksen sähköisestä reittihausta ja ostamalla joka kesälle päivitettävän paperisen reittikartan. Kartan tuotot menevät reittien kehittämiseen ja ylläpitoon. 


Ylläksen lähialueelta löytyy paljon sorastettuja reittejä, joista osa soveltuu myös maastopyöräilyn aloittelijoille ja retkipyöräilijöille. Haastavamman reitin ystäville on vähintään yhtä paljon poljettavaa tarjolla. Teknisempää polkua löydät kauempaa keskukselta, sekä kansallispuiston ulkopuolelta.

Huomaathan, että reitit ovat yhteiskäyttöreittejä, joten huomioithan muut reitin käyttäjät ja hidastat ajoissa kohdatessa!

Alamäen ja vauhdin ystäville suosittelemme Ylläksen Bike Parkkiin tutustumista! Pyörät hissimäkeen saat vuokrattua Bike Parkista. Ethän vie meidän fillareita bike parkkiin!

 

kesän REITTIVINKKEJä pyöräilijöille

Pyörävuokraamomme pihasta luontokeskus Kellokkaalta pääsee suoraan Ylläksen alueen parhaille reiteille.

Komeimmat maisemat tarjoilee Kukastunturin polkaisu ja Keskisenlaen ja Kellostapulin kiertävä reitti, joka on nimetty Ylläksen sivuilla Pirunpelloksi. 

Maastopyöräilyn ensikertataisille hyviä aloittelulenkkejä löytyy Ylläksen reittihausta, esimerkkinä: Kesänkijärven polkaisu. 

Teknisemmän reitin ystäville juurakkoa ja lappikivikkoa löytyy Pyhäjärven suunnalta ja Kotamaja-Äkäsaivo väliltä. 

Hangaskuru (Kesänkitunturin kierros) tarjoilee myös antiflowta osaltaan.

Kellostapulinkurun upea sorapolku rakkakivikon keskellä kannattaa myös kokea. Sitä voi suositella vain maastopyöräilytaidot omaavalle. Se ei osu millekään tuotteistetulle lenkille, joten siksi ei linkkiä. Kuruun pääsee kuitenkin näppärästi tästä Kellokkaasta Varkaankurun kodan kautta.

Talvipyöräily Ylläksellä

Ylläksen talvipyöräilyreittejä ei voi ylistää liikaa. Kuumimpaan sesonkiaikaan (helmi-huhtikuu) säännöllisesti huollettavaa ajettavaa löytyy noin 80 kilometriä, ja missä maisemissa! Reittien linjaukset tekevät niistä erittäin viihdyttävää ajettavaa myös kokeneemmille maastopyöräilijöille. Tunnelmalliset latukahvilat palvelevat reittien varrella ja ovat osa talviretkeilyn viehätystä. Tottakai olosuhteet aiheuttavat toisinaan omat haasteensa, niin kuin kaikkiin lumilajeihin. Kun lunta tulee taivaan täydeltä, reitit ovat luonnollisesti pehmeät ja nopeasti tukkeessa, silloin matalat rengaspaineet ovat ensiarvoisen tärkeät, kuten usein muutenkin talvireiteillä ajettaessa. Huomaathan, että huolletut talviretkeilyreitit ovat läskipyöräreittejä ja kantavat kapeampaa rengasta vain harvoin. Jätä siis plussarenkainen fillarisi talvella kotiin.