top of page

Ylläksellä pyöräillään kesät talvet

Ylläs on ympärivuotinen pyöräilykohde. Jokaisessa vuodenajassa on oma erityispiirteensä ja viehätyksensä, jotka kannattaa kaikki kokea: lumisten tykkypuiden taika keskitalvella joulu-helmikuussa, keväthankien kimallus maalis-huhtikuussa, kesän vehreys ja ruskan loisto syksyllä. Talvireittikausi alkaa keskimäärin joulukuussa, kunhan lunta on riittävästi reittien rakentamiseen ja loppuu huhtikuun lopulla tai säiden lämmetessä ja reittien pehmetessä liikaa. Kesäreitit ovat lumesta vapaana ja pyöräiltävissä yleensä juhannukseen mennessä, usein aikaisemminkin kesäkuun alussa. Ensilumi ja jäiset kelit lopettavat, tai ainakin hankaloittavat kesäreiteillä pyöräilyä loppusyksystä, ja se aika osuu keskimäärin lokakuun puoleen väliin. Vuosittaiset vaihtelut todennäköisiä. 

kukas_talvi.jpg

Talvipyöräily Ylläksellä

Ylläksen talvipyöräilyreittejä ei voi ylistää liikaa. Kuumimpaan sesonkiaikaan (helmi-huhtikuu) säännöllisesti huollettavaa ajettavaa löytyy noin 80 kilometriä, ja missä maisemissa! Reittien linjaukset tekevät niistä erittäin viihdyttävää ajettavaa myös kokeneemmille maastopyöräilijöille. Tunnelmalliset latukahvilat palvelevat reittien varrella ja ovat osa talviretkeilyn viehätystä. Tottakai olosuhteet aiheuttavat toisinaan omat haasteensa, niin kuin kaikkiin lumilajeihin. Kun lunta tulee taivaan täydeltä, reitit ovat luonnollisesti pehmeät ja nopeasti tukkeessa, silloin matalat rengaspaineet ovat ensiarvoisen tärkeät, kuten usein muutenkin talvireiteillä ajettaessa. Huomaathan, että huolletut talviretkeilyreitit ovat läskipyöräreittejä ja kantavat kapeampaa rengasta vain harvoin. Jätä siis plussarenkainen fillarisi talvella kotiin.

iltaretki2 (2).jpg

sydäntalvi

Jouku-Tammikuu on parasta aikaa lamppulenkillle! Tunnelma lumisessa metsässä on taianomainen.

prettyinpink.jpg

kaamos

Joulu-Tammikuussa aurinko ei juuri nouse horisontin yläpuolelle, mutta sen ansiosta taivaan värit ovat pastellinsävyiset kirkkaalla säällä.

1_DSC_8319.jpg

helmikuu

Helmikuussa reittiverkosto laajenee, kun lisää talvireittejä avataan huollonpiiriin. Valon määrä lisääntyy ja aurinkokin näyttäytyy taas

kukas_kevättä.jpg

maaliskuu

Maaliskuu lienee talvipyöräilyn kuuminta sesonkia Ylläksellä, eikä suotta. Pitenevät päivät ja hankien kimallus houkuttelevat viihtymään. Maaliskuussa avataan myös Kukastunturin talvireitti. (kuvassa)

hankikanto.jpg

loppukevät

Huhtikuu ja toukokuun alku ovat olosuhteiltaan usein ne vaihtelevimmat "talvikuukaudet." Vuodenaikaan osuu reittiolosuhteiden puolesta huippukelejä, mutta myös niitä haastavimpia. Haastavimmat olosuhteet ovat silloin, kun päivälämpötilat nousevat reilusti plussan puolelle ja yöpakkasia ei ole riittävästi. Toisaalta, jos yöllä pakastaa, reitit voivat olla timanttisessa kunnossa. 

Kun tarpeeksi läpi kastunut hanki jäätyy yöpakkasen myötä, voi aamuvarhaisella päästä nauttimaan myös hankikanteesta. 

SUUNNITTELE REITTISI!

Tässä apunasi toimii Ylläksen paperinen talviurheilukartta, joita myyvät alueen kaupat, vuokraamot ja useimmat kahvilat. Tutustu karttaan etukäteen, ja huomioi reittien huoltoluokat, jotka merkitty karttaan. Osa reiteistä huolletaan vasta keväämmällä. Paperikartan tueksi, tai sen sijaan, lataa Ylläksen karttasovellus, josta näet milloin ja mitkä reitit ovat huollettu viimeksi. Tällä sovelluksella pystyt myös paikantamaan itsesi reitillä. Tutustu tähänkin etukäteen, ja varmista että olet valinnut karttaan "huolletut talvipolut". Ostamalla Ylläksen talviurheilukartan tuet samalla alueen upean reittiverkoston ylläpitoa! Ota myös seurantaan reittihuollon facebook-sivut:https://www.facebook.com/Tunturilapinreitit

Jos talvipyöräily on lajina uusi, kannattaa tutustua tekemäämme vinkkilistaan, ennen 

reiteille suuntaamista!

DSC_8309 (4).JPG
DC_DSC_8922.jpg

Maastopyöräily ylläksen kesäreiteillä

Pallas-Yllästunturin kansallispuiston ansiosta, alueelta löytyy paljon retkeilyreittejä, ja kesästä 2017 alkaen, myös maastopyöräily on ollut luvallista merkityillä kesäreiteillä. Merkityillä kesäreiteillä tarkoittaa, että “poronpolut” tulee kansallispuiston puolella jättää poroille, eivätkä kaikki latupohjat ole kesäreittejä.

Eri tasoisia reittejä riittää ajettavaksi pyöreästi noin 200km. Alueen luonto ja maisemat saavat viihtymään reiteillä pidempäänkin ja autiotuvat mahdollistavat maastopyöräilijälle myös yön yli retket kansallispuistoon. Huomioitavaa on, että kaikki retkeilyreitit eivät luonnollisestikaan ole välttämättä kovin pyöräiltäviä. Parhaiten pyöräilyyn soveltuviin reitteihin voi tutustua Outdoor activen sähköisestä reittihausta ja ostamalla sähköisen reittikartan. Kartan tuotot menevät reittien kehittämiseen ja ylläpitoon. 


Ylläksen lähialueelta löytyy paljon sorastettuja reittejä, joista osa soveltuu myös maastopyöräilyn aloittelijoille ja retkipyöräilijöille. Haastavamman reitin ystäville on vähintään yhtä paljon poljettavaa tarjolla. Teknisempää polkua löydät kauempaa keskukselta, sekä kansallispuiston ulkopuolelta.

Huomaathan, että reitit ovat yhteiskäyttöreittejä, joten huomioithan muut reitin käyttäjät ja hidastat ajoissa kohdatessa!

Alamäen ja vauhdin ystäville suosittelemme Ylläksen Bike Parkkiin tutustumista! Pyörät hissimäkeen saat vuokrattua Bike Parkista. Ethän vie meidän fillareita bike parkkiin!

kesän REITTIVINKKEJä pyöräilijöille

Pyörävuokraamomme pihasta luontokeskus Kellokkaasta pääsee suoraan Ylläksen alueen parhaille reiteille.

Komeimmat maisemat tarjoilee Kukastunturin polkaisu ja Keskisenlaen ja Kellostapulin kiertävä reitti, joka on nimetty Ylläksen sivuilla Pirunpelloksi. 

Maastopyöräilyn ensikertataisille hyvänä aloittelulenkkinä toimii esimerkiksi: Kesänkijärven polkaisu. 

Teknisemmän reitin ystäville juurakkoa ja lappikivikkoa löytyy Pyhäjärven suunnalta ja Kotamaja-Äkäsaivo väliltä. 

Hangaskuru (Kesänkitunturin kierros) tarjoilee myös antiflowta osaltaan.

Kellostapulinkurun upea sorapolku rakkakivikon keskellä kannattaa myös kokea. Sitä voi suositella vain maastopyöräilytaidot omaavalle. Se ei osu millekään tuotteistetulle lenkille, joten siksi ei linkkiä. Kuruun pääsee kuitenkin näppärästi tästä Kellokkaasta Varkaankurun kodan kautta.

DSC_8943.JPG

Kellostapulinkuru soveltuu kokeneemmalle maastopyöräilijälle. Kapealla reitillä ei mahdu ohittamaan, joten huomioi muut reitin käyttäjät. Reitit ovat yhteiskäyttöreittejä, joten hidasta reilusti kohdatessa!

ylläs2.jpg

Keskisenlaenkierros on kaunis maisemareitti, joka polveilee tunturin rinteessä kiertäen nimensä mukaan Keskisenlakea. Laskettele alas Kesänkijärvelle asti ja käy kahvi- ja lättytauolla Kesängin keitaalla!

bottom of page