top of page

Talvipyöräily Ylläksellä Ylläksen talvipyöräilyreiteillä on koettava! Kuumimpaan sesonkiaikaan (helmi-huhtikuu) säännöllisesti huollettavaa ajettavaa löytyy noin 80 kilometriä, ja missä maisemissa! Reittien linjaukset tekevät niistä erittäin viihdyttävää ajettavaa myös kokeneemmille maastopyöräilijöille. Tunnelmalliset latukahvilat palvelevat reittien varrella ja ovat osa talviretkeilyn viehätystä. Toki talviolosuhteet aiheuttavat toisinaan omat haasteensa, niin kuin kaikkiin lumilajeihin. Kun lunta tulee taivaan täydeltä, reitit ovat luonnollisesti pehmeät ja avoimilla alueilla nopeasti tukkeessa, silloin matalat rengaspaineet ovat ensiarvoisen tärkeät, kuten usein muutenkin talvireiteillä ajettaessa.

Pyöräily Ylläksen talvireiteillä sähköavusteisella läskipyörällä on parhaimmillaan parasta! Varmista kokemuksen onnistuminen suunnittelemalla retkeäsi hiukkasen etukäteen, etenkin jos laji on sinulle uusi ja liikut reiteillä ensi kertaa.

1. Tarkasta sääennuste. Jos mahdollista, älä pyri talvireiteille heti runsaan lumisade/-myrskypäivän jälkeen. Reitit ovat lanaamisenkin jäljiltä pehmeät ja hankalakulkuiset muutaman päivän runsaiden lumisateiden jälkeen. Pehmeällä reitillä liikkuminen edellyttää leveintä mahdollista rengasta (4.8"), sekä rengaspaineiden laskemista hyvin matalaksi. Meillä rengaspaineet tarkistetaan jokaiselle vuokraajalle sopiviksi ennen reiteille lähtemistä. Jos kuitenkin suuntaat pyöräretkelle pehmeämmällä kelillä, kannattaa päivän reitiksi valita joku kylän lähialueen kuljetuimmista reiteistä. Ne tamppaantuvat usein kulkijoiden toimesta ajettavimmiksi. (esim. Kesänkijärven rantareitti Kesängin Keitaalle) Sähköpyöräretkelle ei myöskään kannata valita viikon kylmintä päivää. -20c on järkevä pakkasraja ajatellen akun kantokykyä ja ihmisen varpaita. Jos lähdet sähköpyöräilemään kovilla pakkasilla, suosittelemme suunnittelemaan lyhyempää lenkkiä(=alle 20km). Toisaalta inversion ansiosta usein ylempänä, meidän vuokraamon korkeudella on 10-15 astetta lämpimämpää kuin kylällä, ja ylempää löytyy ajettavaa (ajankohdasta riippuen) parin tunnin lenkin verran. 

2. Pue jalkaan lämpimimmät varrelliset kengät! Varpaat kylmettyvät helposti polkimilla. Pukeudu sään mukaan ja ota reppuun mukaan säätövaraa. Sähköpyörälenkille voisi karkeasti suositella pukeutumaan vähän "tukevammin" kuin maastohiihtolenkille, mutta hiukan kevyemmin kuin laskettelurinteeseen. Suosi kerrospukeutumista, niin säätäminen tarvittaessa helpompaa.

3. Suunnittele reittisi! Tässä apunasi toimii Ylläksen paperinen talviurheilukartta, joita myyvät alueen kaupat, vuokraamot ja useimmat kahvilat. Tutustu karttaan etukäteen, ja huomioi reittien huoltoluokat, jotka merkitty karttaan. Osa reiteistä huolletaan vasta keväämmällä. Paperikartan tueksi, tai sen sijaan, lataa Ylläksen karttasovellus, josta näet milloin ja mitkä reitit ovat huollettu viimeksi. Tällä sovelluksella pystyt myös paikantamaan itsesi reitillä. Tutustu tähänkin etukäteen, ja varmista että olet valinnut karttaan "huolletut talvipolut". Ostamalla Ylläksen talviurheilukartan tuet samalla alueen upean reittiverkoston ylläpitoa! Ota myös seurantaan reittihuollon facebook-sivut: https://www.facebook.com/yllasbiketrails

Reittivinkkejä voit hakea Ylläksen sivuilla olevasta reittihausta.

Äkäslompolon puolella hyvä reittivaihtoehto on esimerkiksii Kesänkitunturin talvipolku, jonka kiertämiseen menee reittiolosuhteista, pyöräilijästä ja pyörästä riippuen 2-4 tuntia

4. Huomioi talvista sähköpyöräretkeäsi suunnitellessa, että akun kesto vaihtelee (akun koosta riippuen) reitti- ja sääolosuhteiden, rengaspaineiden, käytetyn avustustason ja kuskin painon mukaan. Talvella reitti- ja sääolosuhteet vaikuttavat huomattavasti akun kestoon. Pehmeä reitti vaatii matalat rengaspaineet, joka taas lisää akun kulutusta. Samoin kova pakkanen. Huomio tämä päivän reittiä ja sen pituutta suunnitellessasi. Tarkkaa kilometriarviota akun kantokyvystä on hankala antaa, mutta karkeasti voisi suositella, että yli 30km reissut on parempi suunnitella keväälle ja kesälle, kuin napakalle pakkaspäivälle. Iso 730wh akku riittää kuitenkin kylmimpinäkin päivinä Kesänkitunturin kierroksen verran.  

Jos reittisuunnittelu askarruttaa, kysäise vinkkejä meiltä! 

bottom of page